Radio Rox på Pipfest: Dag 1

Linda Holzerland14 juni 201910min
PiP 2019

Piknik i Parken 2019, dag 1

Pipfest har tatt en omvendt klassereise fra vest til øst og arrangeres i år for første gang i Sofienbergparken. Med en litt uheldig start værmessig og lang kø utenfor inngangen, blir det ikke så lett for åpningsartisten Julia Holter. Det er litt tidlig på dagen og den sære dama som kan plasseres et sted mellom Nina Hagen og Yoko Ono må jobbe en del for å engasjere folk. Ellers blir det litt av hvert på dag én av årets Piknik i Parken festival. Begeistrede tenåringsjenter som skriker for sin 16 år gamle helt Ruel, og en avlyst samtale med New Order, men så endelig under The Charlatans titter sola fram!

 

The Charlatans, Petrus

Britiske The Charlatans har i dag fått en slags oppvarmerfunksjon for hovedattraksjonen New Order, og de gjør en god innsats. De viktigste ingrediensene – vokalist Tim Burgess’ velkjente palmesveis og det  karakteristiske orgelsoundet – er på plass fra første stund, og det blir etterhvert gode tilløp til dansing blant publikum på klassikere som “One To Another” og “The Only One I Know.”

The Charlatans på Piknik i Parken. Foto: Radio Rox.

Burgess viser seg å være en langt mer sympatisk og bevegelig frontmann enn mange av sine samtidige landsmenn, og jobber hardt med å få med publikum. Burgess’ sjarm og bandets groovy sound gjør at bandet fungerer godt på en scene også i 2019, uansett om låtene som spilles er fra bandets første eller siste plate.

Bollesveisen er tilbake! Eller har den aldri vært borte? Foto: Piknik i Parken.

The Charlatans har holdt det gående i 30 år nå og har tilsynelatende overlevd alt: Madchester, britpop, flere bandmedlemmers død, rockens død og Brexit. Og når strømmen går midt under “Just Looking” overlever de det også. De tar det med et smil, og etter ti minutters pause, der lyd og lys blir skrudd på igjen, kommer de tilbake og fortsetter på sangen med enda mer intensitet enn første halvdel. Publikum gir tilbake og det blir riktig så god stemning på de siste par låtene.

 

Kurt Vile & The Violators, Petrus

Kurt Vile er tilbake igjen i hovedstaden og åpner som kjent med en av fjorårets kuleste låter “Loading Zones.” For Vile handler konserter ikke om å lage sceneshow, men han elsker musikk og han elsker å framføre det på en enkel og litt rå måte. Med klare inspirasjonskilder som Tom Petty og Neil Young og et fotfeste i grungen, sjonglerer han mellom rockenumre og noen mer rolige låter med kassegitar. Særlig “Wakin On A Pretty Day” og den avsluttende “Wild Imagination” får fram de litt mer sårbare sidene ved ham.

Kurt Vile & The Violators. Foto: Radio Rox.

Vile er fortsatt innadvendt som frontmann, men han virker utrolig sympatisk og opprinnelig glad for å spille. Når banjoen dras fram og han synger “I’m An Outlaw” kommer også noen av de karakteriske skrikene og sære lydene han lager på scenen. Han gir alltid mye rom til musikken, og sammen med backingbandet The Violators har han vokst som artist og funnet formen sin. På Pipfest leverer de en solid konsert som blir takknemlig tatt imot.

 

New Order, Sophie

New Order oppsto fra asken av Joy Division, og der Joy Division alltid var fullendt i uttrykk og konsept, har New Order vært et mer flytende musikalsk prosjekt som nå har strukket seg over nesten 40 år. Det konstante har vært Bernard Sumners litt monotone stemme og Peter Hooks basslinjer (Hook forsvant riktignok ut av bandet mot slutten av forrige tiår i en saus av offentlig krangling og rettssaker).

Bernard Sumner fra New Order. Foto: Piknik i Parken.

Variasjonen til New Order har derfor ligget i varierende mengder med gitar, synth, elektronika og dansbare rytmer. Men på konserten i kveld får man litt av alt i en herlig høylytt blanding. Unntaket er når de i anledning 40-årsjubileet til Unknown Pleasures spiller tre låter fra plata. Det føles litt malplassert med Joy Division-sanger på en New Order-konsert, men vi får gå ut i fra at det i hvert fall delvis er for å møte Peter Hooks konkurrerende virksomhet (han turnerer rundt med sitt eget Joy Divison/New Order-show). Den avsluttende “Love Will Tear Us Apart” fungerer med sine synthlinjer mye bedre som New Order-låt.

New Order avsluttet den første dagen på Piknik i Parken 2019. Foto: Radio Rox.

New Order-materialet fungerer ellers strålende, det må nesten det når man blant annet har en håndfull av tidenes beste poplåter å velge fra. Vi får også kule og stemningsfulle videoer på skjermen bak bandet. Lysshowet funker på scenen, selv om, som Sumner selv påpeker, det aldri blir virkelig mørkt her. På 3-4 av sangene setter Sumner også fra seg gitaren og prøver hardt å være bevegelig frontmann. Det er kanskje å strekke det langt å kalle han et sjarmtroll, men han gir virkelig alt i kveld, og danser nesten like mye som det etterhvert svært livlige publikummet.

Setliste – New Order, Piknik i Parken 2019:
 1. Singularity
 2. Regret
 3. Academic
 4. She’s Lost Control*
 5. Shadowplay*
 6. Transmission*
 7. Your Silent Face
 8. Bizarre Love Triangle
 9. Sub-Culture
 10. Plastic
 11. The Perfect Kiss
 12. True Faith
 13. Blue Monday
 14. Temptation
 15. Love Will Tear Us Apart

Coverbilde ble tatt av Piknik i Parken.

 

– Linda Holzerland & Vidar Mykkeltveit

Slik var den andre og tredje dagen på Piknik i Parken 2019.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.