Radio Rox på Loaded: Dag 2

Linda Holzerland11 juni 202210min
Loaded dag 2 2022

Det var et litt generasjonsmessig delt publikum på Loadeds andre dag, som bød på gjensyn med gamle helter og kanskje skapte noen nye. Det ble uten tvil damenes dag, med en tidlig konsert med Hilma Nikolaisen, mens keyboardist Zia McCabe var den eneste i bandet som jobbet hardt for å prøve å redde stemningen på den beklagelig svake opptredenen til The Dandy Warhols. Til slutt var Susanne Sundfør hovedtrekkplasteret denne festivaldagen, og kunne forene både de unge og litt eldre publikummerne.

 

22-Pistepirrko, Kontra

Etter en lengre pause er de finske indieheltene 22-Pistepirkko tilbake, og for første gang på lang tid å se på en norsk scene. Bandet har holdt på siden 1980, og hadde en del internasjonal oppmerksomhet på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, og ble sannsynligvis akkurat så store som et litt sært finsk indieband kan bli. Og de smyger seg tilbake i rampelyset på denne ettermiddagskonserten. Det begynner veldig dempet med bare de to brødrene Keränen på scenen, ledet an av vokalist og gitarist P-K i rolige og stemningsfulle “Madness Of Speed.” Det er imidlertid bassist og keyboardist Asko som er gruppas naturlige blikkfang – med bar overkropp og langt grått hår ser han ut som en slags blanding av Iggy Pop og Killer Bob i Twin Peaks

Finske 22-Pistepirkko på Loaded. Foto: Radio Rox.

Trommisen kommer seg også på scenen, og vi får etter hvert en herlig blanding av det neddempede og det mer rocka. Vi får blant annet fine versjoner av “Snakecharmer,” deres første nye låt på over ti år, og deres kanskje mest kjente låt “Birdy.” Ellers kan man tydeligvis få nesten hva som helst på en 22-Pistepirkko-konsert, med en dynamisk miks både musikalsk og karaktermessig. P-K konsentrerer seg om musikken med sin lyse Neil Young-aktige stemme, mens Asko spretter litt rundt og innimellom forsøker seg på litt eksentrisk (og veldig lav) interaksjon med publikum. Plutselig kommer trommis Esa Haverinen foran på scenen og synger en nesten acapella “Blue Balloon.” Men det som mest av alt kjennetegner bandet er at de tar kunsten sin så seriøst – hver tone fra instrumentene og bevegelse på scenen er levert med maksimal innlevelse. Dette er en gjeng som har levd rockelivet i fire tiår, og fortsatt kan formidle ekte spilleglede. Det er ikke et proft og glatt show, heller sjarmerende uorganisert, men det er en glede å se på!

 

Wet Leg, Pro

Duoen fra Isle of Wight tok sin første tur til Norge og det kommer neppe til å bli den siste. Debutsingelen “Chaise Lounge” fra i fjor var det umulig å ikke få med seg. Det etterlengtede første albumet kom tidligere i år og byr på mye dansbar indiepop, noe som passer perfekt til en intim byfestial à la Loaded. Selv om de startet litt forsinket, hadde de en tålmodig tilskuerskare i vente. Rhian Teasdale og Hester Chambers tok med seg bassist og trommis på scenen, i tillegg til en ekstra gitarist. De startet festen med “Being In Love” i likhet med det selvtitulerte første albumet. De tiltrekker seg flere, særlig unge kvinner og det står klart i kontrast til hva vi ellers har sett på Loaded så langt.

Rhian Teasdale fra Wet Leg. Foto: Loaded.

Med lekne tekster og enkle rytmer ble sanger som “Wet Dream” godt tatt imot og på “Supermarket” fikk alle på scenen være med på koring. I “Ur Mum” fikk Teasdale utfordre stemmen sin på maks, samtidig som alle andre kunne nynne pent i sola. Heldigvis slappet de litt av etterhvert, sank skuldrene, viste fram noen felles moves, og skravlet litt her og der. Wet Leg er såpass flinke at det nesten kunne virke for proft for et så ungt band, men stemningen skiftet særlig da Teasdale måtte forklare sine plekterproblemer som endte i et søtt og underholdende øyebklikk. Det er nettopp hun som er hovedpersonen, og den mest utadvente av de to, mens Chambers står litt lengre bak og koser med gitaren sin som om det er en bamse. Selvfølgelig avrundet de med “Chaise Longue,” og selvfølgelig ble det en suksess. De to så fornøyde ut med responsen de fikk, og det kunne de absolutt være, dette var rett og slett gøy å være med på.

Wet Leg bød på mye underholdning på Loaded. Foto: Radio Rox.

Snail Mail, Pro

Å gå fra The Dandy Warhols til Snail Mail var en heftig kontrast. Samtidig som det kanskje markerte tydeligst at staffetpinnen på et eller annet tidspunkt må gis videre, og at man trenger plass til ungt blod. Lindsey Jordan begynte som artist som 15-åring, har rukket å bli 22, og har to studioalbum på CVen sin. Stilen hennes er hardere enn for eksempel Wet Leg. Hun har derfor ikke like lett for å holde publikummet interessert gjennom hele konserten, men hun gjør utvilsomt sitt beste. Med seg hadde hun et fire mannsterkt band, inkludert en bassist som så ut som noen har tatt han rett ut fra New Radicals videoen til “You Get What You Deserve.” Nok en gang var det dessverre trøbbel med lyden på Loaded, noe som Jordan kjempet seg tappert gjennom. 

Snail Mail på Loaded. Foto: Per Ole Hagen / Musikknyheter.

Jordan snakket rett fra levra, uansett om det gjaldt lydproblemer eller eget klesvalg. Hun er fra Maryland, som hun selv kommenterte et ordentligt stygt sted sammenlignet med Oslo. Liker vi når folk digger Oslo? Ja, det gjør vi! Da hun i tillegg åpnet med den fengende hiten “Valentine,” lå alt til rette for denne unge dama. Jordan forvrengte ansiktet sitt mye mens hun sang noe som viste hvor mye innlevelse hun har, og musikken hennes virket røffere og enda mer rockete enn på plata. Hun spilte gitar på de fleste av låtene, men byttet også til akustisk gitar under låter som “Automate” og “Mia” som hun spilte spontant kun med gitaristen da de fant ut at de hadde litt tid igjen. Siste låt ut var hiten fra første skiva Lush: “Pristine.” Etter konserten gikk hun bort til fansen på første raden for å gi dem plekteret sitt personlig, og det var en ren glede å se hvor overlykkelig ungdommen ble. Etter to år med pandemi, kan det godt tenkes at det var den første konserten for noen der, og for en opplevelse det må ha vært!

 

– Linda Holzerland & Vidar Mykkeltveit

 

Bilder: Loaded og Per Ole Hagen / Musikknyheter.

Slik var det på den første og tredje dagen på Loaded.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.