Ny start for Teenage Fanclub
Radio Rox var på Teenage Fanclub på Rockefeller

Linda Holzerland25 april 20199min
Radio Rox var på Teenage Fanclub på Rockefeller

Det er bare litt over to år siden sist Teenage Fanclub inntok hovedstaden, og onsdag kveld var de tilbake igjen. Men denne gangen er de ikke helt det samme bandet som vi har kjent og holdt kjært i tre tiår.  

Det sympatiske skotske bandet ga ut et knippe helt fantastiske poprock-plater på 90-tallet, men hadde aldri store hits og ble sjeldent offer for de store overskriftene. På denne siden av årtusenet har de tatt artistlivet mer med ro, og gitt ut stadig mer lavmælte plater ca hvert femte år. Men platene har alltid hatt det samme demokratiske konsept som de har gjennomført siden slutten av 90-tallet: 12 låter per plate, der fire er skrevet av sjefs-Fannie og mesterlåtskriver Norman Blake, fire ofte like strålende låter av bassist Gerard Love, og fire litt mer anonyme men ofte veldig fine låter signert gitarist Raymond McGinley.

Teenage Fanclub på Rockefeller, 24. april 2019.

Og i en ellers uforutsigbar verden har det vært godt at det finnes band som Teenage Fanclub, som man alltid har kunnet regne med; trygge og forutsigbare, men alltid kvalitetsleverandører. Derfor kom fjorårets nyhet om at Gerard Love sluttet i bandet som et lite sjokk. Bandet har jo bestått av rockens svar på Ole, Dole og Doffen – Blake, Love og McGinley – helt siden starten.   

Nye tenåringer

Det var dermed på denne konserten for en gangs skyld knyttet en del spenning til hvordan bandet nå fremstår. I det “nye” Teenage Fanclub har tidligere keyboardspiller Dave McGowan tatt over som bassist, mens Euros Childs (kjent fra gode men litt glemte Gorky’s Zygotic Mynci) har kommet til som keyboardist og nytt fullverdig medlem. Trommene trakteres fortsatt av Francis MacDonald, som nå har faktisk vært med i bandet i nesten 20 år, etter at de på 90-tallet virket å ha et litt Spinal Tap-aktig forhold til trommeslagere.

Men man legger ikke så mye merke til resten av bandet, nå handler alt om de to gjenværende gitaristene, vokalistene og låtskriverne. Skjønt, Raymond McGinley gjør såpass lite ut av seg utenom å spille og synge at det er Blake som må introdusere låtene hans (“Here’s a song that Raymond wrote!”). Men det er likevel imponerende at den tidligere tredje beste låtskriveren i bandet har skrevet strålende låter som kveldens åpningsang “About You,” “Your Love Is The Place Where I Come From” og “Verisimilitude,”sannsynligvis den beste låta noensinne som er oppkalt etter et vitenskapsteoretisk konsept.

Norman Blake fra Teenage Fanclub kjører showet på Rockefeller.

Ellers er kvelden Norman Blake sitt show. Hvis man noensinne har lurt om at det var han som har vært sjefen i bandet, så er all tvil borte nå. Og med større plass til egne låter kan han nå gjøre dypdykk i låtkatalogen, og spille mindre kjente låter som (nesten)tittelsporet fra deres første plate A Catholic Education, eller “The Cabbage” fra Thirteen, en av deres få ikke universelt elskede plater. På veien gir han oss også noen av hans beste, som den perfekte kjærlighetssangen “I Don’t Want Control Of You,” og de perfekte powerpophitsene “What You Do To Me” og “The Concept” (låtene ble selvsagt ikke faktiske hits). Og til slutt avsluttes konserten med Blakes “Everything Flows,” sangen der bandet traff blink allerede på sin debutsingle, en låt med alle elementene som man senere har fått i så mange av deres låter; den deilige gitarlyden, vokalharmoniene, en følsom tekst, og ikke minst Den Gode Melodi.

Loveless

Et lojalt og hengivent publikum er nok alltids fornøyd med et gjenhør med dette bandet, og tiden under den halvannen times lange konserten flyr fort avgårde. Men vi får altså ingen av Loves låter som “Sparky’s Dream,” “Ain’t That Enough” eller “I Need Direction” denne kvelden, noe som gjør at bandet fremstår litt mindre tredimensjonalt enn før. Uten hans balanserende tilstedeværelse og sangene som man føler mangler, kjenner man et ganske stort Gerard Love-formet hull både i setlisten og på scenen.

Teenage Fanclub fungerte overraskende bra uten Gerard Love.

Bandet spiller også en ny sang, som skal ende opp på en ny plate som de annonserer snart skal spilles inn. Så får man håpe at tittelen på sangen “Everything Is Falling Apart” ikke blir passende for Teenage Fanclub sin fremtid, men heller satse på at de tenker som de synger i kveldens andre låt: “Even though it’s complicated, we got time to start again.”     

Setlist – Teenage Fanclub på Rockefeller, 24. april 2019
 1. About You
 2. Start Again
 3. The Cabbage
 4. Everything Is Falling Apart
 5. Only With You
 6. Catholic Education
 7. Alcoholiday
 8. The Darkest Part Of The Night
 9. Your Love Is The Place Where I Come From
 10. Planets
 11. Verisimilitude
 12. I Don’t Want Control Of You
 13. It’s A Bad World
 14. I’m In Love
 15. My Uptight Life
 16. The Concept
 17. The Fall
 18. What You Do To Me
 19. Everything Flows

– Vidar Mykkeltveit

Her finner du flere konsertanmeldelser.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.