Jeff Tweedy elsker fortsatt rock & roll – også alene
Jeff Tweedy på Sentrum Scene

Linda Holzerland7 september 20188min
Jeff Tweedy på Sentrum Scene

Jeff Tweedy på Sentrum Scene, 6.september 2018

Når Wilcos ubestridte sjef, låtskriver og vokalist Jeff Tweedy kommer alene med gitaren ut på scenen og begynner å spille «Via Chicago» med langt grått hår, skjegg, briller, caps og munnspillstativ foran ansiktet er det nesten bare stemmen som røper at det virkelig er han. Han ser rett og slett litt uflidd ut, og når han ikke sier noen ting etter de første par sangene lurer man litt på hva slags kveld det skal bli.

Vanskelig start

Publikum er også helt stille de første låtene, men begynner etter hvert med forsiktig taktfast klapping på «I Am Trying To Break Your Heart.» Det faller ikke i smak hos Tweedy, som sier fra umiddelbart etter låta. Han forklarer at det er vanskelig for han å spille med sånn klapping, og at ingen har betalt penger for å komme å høre publikum klappe. Heldigvis sies det med et smil om munnen, og han bryter etter hvert isen med å si at ingen for så vidt har kommet for å høre han klappe heller.

Jeff Tweedy på Sentrum Scene. Foto: Øivind Svendsen / Musikknyheter

Han spiller en del nyskrevne låter, og påpeker at sangene publikum ikke kjenner sannsynligvis er de nye låtene. «Med mindre dere ikke kjenner til noen av mine låter da» spøker han. Det er nok ingen fare, de aller fleste tilstede har nok inngående kjennskap til bandversjonene av sangene og har kommet for å høre hvordan de fungerer i nedstrippet drakt.

God variasjon

I motsetning til fjorårets plate Together At Last med akustiske versjoner av et knippe av hans sanger, blir denne kvelden hverken kjedelig eller forutsigbar. Det er god variasjon på låtene, nesten alle Wilco-platene er representert, samt et par Uncle Tupelo-låter og en låt fra Jim O’Rourke-samarbeidet med Loose Fur.

Men det er også variasjon i hvordan låtene fungerer i soloversjon. Mange av låtene, spesielt de eldste i settet, passer naturlig inn i en slik setting, mens andre sanger, som «I Am Trying To Break Your Heart» og «Bull Black Nova,» bærer preg at originalversjonene har eksperimentelle arrangementer som fremhever de subtile melodiene, og kveldens versjoner virker litt nakne og uferdige. Men en del av disse fungerer også utmerket selv uten studioversjonenes komplekse arrangementer, blant annet «Impossible Germany» som er nydelig selv uten de fantastiske gitarsoloene fra plata. Og kveldens høydepunkt er kanskje en fantastisk versjon av «One Wing,» som er en stor forbedring fra albumversjonens overproduksjon. Jeff Tweedys gitarspill og stemme er på sitt beste så følsomt og uttrykksfullt at han ikke trenger noe annet enn seks strenger og vokal for å få fram alt han ønsker å uttrykke.

En interessant kveld

Etter hvert får også publikum lov til å være med, dog på Tweedys premisser. Det blir allsang på en ny sang om Noahs ark, mens en full publikummer som har avbrutt Tweedy litt for mange ganger med rop om å spille «Misunderstood» blir morsomt nok bedt om å gå hjem etter at han har fått høre låten sin. (Noe publikummeren heldigvis gjør, riktignok med litt hjelp fra vaktene.) I nevnte «Misunderstood» blir det også jubel både etter den klassiske tekstlinja «I still love rock and roll,» og etter at Tweedy på sjarmerende vis har prøvd å gjenskape sangens eksperimentelle mellomspill på akustisk gitar.

Etter en del rop på ønskesanger fra publikum før ekstranumrene må han også påpeke at dette ikke er en gjettekonkurranse, og han forklarer at det ikke er så lett å være en artist som aldri har hatt en hit, siden alle i publikum har forskjellige favorittsanger. Men så spiller han det som kanskje kan nærme seg hans største hit, «California Stars,» og det blir allsang og god stemning likevel.

«Dere har vært et interessant publikum» påpeker han lakonisk mot slutten av konserten. Og det har virkelig vært en innholdsrik og minneverdig kveld for de som kom for å se og høre på også.

Setliste – Jeff Tweedy på Sentrum Scene, 6. september 2018:
 1.    Via Chicago
 2.    Bombs Above (ny sang)
 3.    I Am Trying To Break Your Heart
 4.    New Madrid
 5.    When You Wake Up To Me (ny sang)
 6.   Hummingbird
 7.   One Wing
 8.   Don’t Forget (ny sang)
 9.   Impossible Germany
 10.  Bull Black Nova
 11.  Laminated Cat
 12.  Let’s Go Rain (ny sang)
 13.  Passenger Side
 14.  I’d Love To Take You Down (ny sang)
 15.  Misunderstood
 16.  Jesus Etc
 17.  I Am The Man Who Loves You
 18.  On And On And On
 19.  California Stars
 20.  Normal American Kids
 21.  A Shot In The Arm
 22.  Acuff-Rose

 

– Vidar Mykkeltveit

 

Her finner du flere konsertanmeldelser.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.