Coffee and Cigarettes til kaffedagen
I anledning kaffedagen gir Radio Rox deg Coffee and Cigarettes

Linda Holzerland27 september 20185min
I anledning kaffedagen gir Radio Rox deg Coffee and Cigarettes

1. oktober er den internasjonale kaffedagen og den dagen markeres, feires og promoteres drikken som kom til Skandinavia på 1600-tallet. Norge har lenge vært i verdenstoppen av kaffedrikkende nasjoner og her hjemme feirer vi kaffe den 29. september. Vi tjuvstarter feiringen med et lite gjensyn av indiefilmen Coffee and Cigarettes.

Indiefilmkongen Jim Jarmusch. Foto: IMDb.

Antologifilmen fra 2003 som ble skrevet og regissert av Jim Jarmusch er en artig samling av samtaler over kaffe og sigaretter. Den første episoden ble filmet allerede i 1986, men det tok ham altså 17 år å fullføre prosjektet. I løpet av de elleve kortfilmene møter man et overraskende stjerneregister bestående av blant annet Roberto Benigni, Iggy Pop, Cate Blanchett og Meg White.

Morsomme kontraster

Alle episodene er stilrent holdt i svart-hvitt og med forholdsvis enkle settinger. Flere ganger får man sett opptak fra taket rett ned på bordet og nærmest inn i kaffekoppene. Hver historie er kort, ofte er det bare to til tre personer som møtes et sted der de drikker kaffe og noen røyker, slik at det hele minner om klassiske short stories. Relasjonen mellom karakterene blir ikke forklart, samtalene er korte og uten bakgrunnsinformasjon, og det er ikke noen egentlig handling. Seerne forblir stort sett utenfor og uvitende, og formatet gir noen naturlige begrensninger, samtidig som kameravinklingene drar oss med inn i en personlig og fortrolig prat.

Coffee and CigarettesFoto: IMDb.

What’s the punchline?

I de fleste kortfilmene understrekes det at kaffe og sigaretter ikke akkurat utgjør en sunn lunsj. Denne visdommen er toneangivende for de ellers quirky dialogene. Samtalene er ofte haltende og det oppstår pinlig stillhet, selv om dette kan bli flaut gjør det det hele desto mer realistisk og ekte. Diskusjonene er tidløse og temaene er vide, men så blir man plutselig nostalgisk når man ser en klapptelefon.

Kaffe, sigaretter og en Gullpalme

Iggy Pop og Tom Waits. Foto: IMDb.

I “Somewhere in California” møter vi selveste Iggy Pop og Tom Waits, som begge viser seg å være flinke skuespillere. Episoden vant Gullpalmen for beste kortfilm under filmfestivalen i Cannes i 1993. Det er komisk å se Iggy Pop prøve å tøffe seg for Tom Waits som påstår at han er både lege og musiker. Et annet høydepunkt er episoden “Cousins?” der Steve Coogan igjen briljerer i sin favorittrolle som den arrogante dusten som heller vil ha te enn kaffe og den sjarmerende men klumsete Alfred Molina. Det kanskje mest uventede møte får man derimot i kortfilmen “Jack Shows Meg His Tesla Coil.” The White Stripes stiller i denne episoden der en litt nerdete Jack White viser fram sin Teslaspole til en snakkende (!) Meg White som kommer med teknisk bistand.

Jack Shows Meg His Tesla Coil. Foto: IMDb.

Uansett om du er svart kaffe-, islatte-, karsk- eller frappuccino-typen anbefaler vi Coffee and Cigarettes i anledning kaffedagen. Det finnes ingen andre filmer der du får møte Steve Buscemi som kaffeserverende Elvis-konspirasjonsteoretiker, Steven Wright som liker et lite koffeinrush for å drømme fortere, Cate Blanchett som spiller mot seg selv, eller Bill Murray som drikker rett fra kaffekanna mens han snakker med GZA og RZA fra Wu-Tang Clan!

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.