Biffy Clyro: Bobler og banning i Operaen
Biffy Clyro i Operaen 7. oktober 2018

Linda Holzerland9 oktober 20188min
Biffy Clyro i Operaen 7. oktober 2018

MTV Unplugged har blitt poppis igjen! Etter at A-ha har lagt ut på en omfattende turné med sin Unpluggedkonsert tidligere i år, var det nå Biffy Clyros tur. I mai ga de ut MTV Unplugged: Live at Roundhouse, London og med noen endringer underveis er det denne konserten de har tatt med seg på turné gjennom et utvalg av europeiske byer. Den skotske trioen avsluttet sin vellykkede konsertserie på søndag i selveste Operaen i Oslo.

Biffy Clyro fylte Operaen

Biffy Clyro i uvant drakt

Konserten starter dessverre nesten like stivt som billettprisene. Det er musestille i Operaen og alle i salen er tydelig preget av atmosfæren og spente på hva denne kvelden har å by på. Det er uvant å se Biffy Clyro såpass statisk og velkledd. Normalt hoppes og danses det gjennom hele konserten, men denne gang blir det ikke rennende svette og heller ingen nakne overkropper. Til gjengjeld har bandet supplert scenen med ekstra musikere på gitar, piano og cello.

En magisk kveld

Biffy Clyro har dratt med seg et svært tre som utgjør midtpunktet på scenen. Ellers er det et tydelig høsttema med ulike vekster spredt på scenen, løv på bakken og forskjellige lyskilder. Man får lett også assosiasjoner til Midgard eller en annen scene fra en magisk verden. Scenen ser nydelig ut og lyssettingen er variert og fanger de ulike stemningene i låtene. Det hele er estetisk å se på og gir en unik opplevelse man ikke ellers ville fått under en normal konsert med dem.

It’s Bob Dylan time

Biffy Clyro i Operaen. Foto: Jørgen Bakken.

Heldigvis løsner den litt anspente stemningen veldig fort. Senest under “Drop It,” en bonuslåt fra 2007-albumet Puzzle, når frontmann Simon Neil henter fram munnspillstativet og kommenterer at det nå er “Bob Dylan time” får han den første latteren fra publikummet. Den skotske aksenten er en glede å høre på og i den akustiske forkledningen kommer den faktisk også mye mer fram i sangene. Simon Neil er fortsatt en raring, lager merkelige lyder, skriker emosjonell og ruller rundt på kontorstolen sin under konserten. Men han har også en annen side som man vanligvis ikke får sett så mye av. Han er til tiders skjør og særlig de ekstremt nedstrippete sangene “Folding Stars” og “Friends And Enemies” imponerer.

Man kan få mye ut av en akustisk gitar

Ved siden av Simon Neil utgjør tvillingene James og Ben Johnston bandet, henholdsvis på bass og trommer. Jo lengre vi kommer inn i konserten, jo mer høres Biffy Clyro ut som seg selv. “Black Chandelier” blir virkelig nydelig og fungerer utmerket unplugged under Norges største lysekrone i Operaen. Noen andre høydepunkt fra repertoaret var uten tvil “The Rain” fra b-side-albumet Similarities, den nye låta “Adored” og sist, men absolutt ikke minst “Justboy” fra det første albumet Blackened Sky. En liten svingom i countryverden tok de med “Small Wishes” med mye plystring. Under “Machines” fungerer publikummet som kor og setter sitt preg på konserten. Kun “Mountains” ble litt mindre fengende, da refrenget faktisk virket mindre dramatisk enn studioversjonen.

Biffy Clyro på Unplugged-turné. Foto: Jørgen Bakken.

Er det greit å stå og klappe i Operaen?

Svaret er klart: ja! Når de første tonene til “Bubbles” framføres reiser salen seg og hyller bandet med klapping og allsang. Det er nok litt av en utfordring å arrangere en rockekonsert, unplugged eller ei, i en så klassisk setting, men en eller annen gang måtte jo det hele ta skikkelig av. Stemningen er toneangivende for resten av kvelden. Ekstranumrene begynner med “Friends And Enemies” med kun et lys fra taket og kun Simon Neil. Under “God And Satan” oppfordrer han alle til å stå, noe alle gjerne etterkommer. Og så settes det punktum med hiten fra 2010 “Many Of Horror” og en konsertkveld av det sjeldne avsluttes.

Setlist – Biffy Clyro på Operaen, 7. oktober 2018
 1. The Captain
 2. Biblical
 3. Saturday Superhouse
 4. Re-Arrange
 5. Drop It
 6. Black Chandelier
 7. As Dust Dances
 8. Folding Stars
 9. Different People
 10. Different Kind Of Love
 11. The Rain
 12. Mountains
 13. Adored
 14. Opposite
 15. Justboy
 16. Medicine
 17. Small Wishes
 18. Bubbles
 19. Machines
 20. Friends And Enemies
 21. God And Satan
 22. Many Of Horror

 

– Linda Holzerland

 

Her finner du flere konsertanmeldelser.

Våre radiokanaler

Kontakt oss

Gi oss ris eller ros ved å sende en e-post til info@radiorox.no

Har du ikke e-post eller foretrekker å ta ting per telefon?
Ring oss på: 21 55 59 10

Om Radio Rox

Du kan høre Radio Rox på hele det sentrale Østlandet på DAB og nett.
Du kan også høre oss her på radiorox.no eller tunein.com.

Personvernavtale

© 2024 Radio Rox. All rights reserved.